Choose Again

Wat is Choose Again?

Choose Again is een van oorsprong Canadese organisatie met een centrum tegen de heuvels van Lake Arenal in Costa Rica waar cliënten ervaren en leren hoe zij van hun verslaving af komen. Denk daarbij niet alleen aan roken, drank, drugs, seks en gokken maar ook aan verslavende, diep vast zittende overtuigingen die mensen zelf ooit hebben gemaakt op grond van wat ze hebben aangetroffen in het leven.

 

Verslaafd

Verslavingen behandel je met een de-tox programma en dat is precies wat Choose Again met een eenvoudig maar niet makkelijk stappenplan de cliënten leert. Verslaving aan slachtofferschap is een van de meest voorkomende verslavingen; de afhankelijkheid die volwassen mensen nog steeds ervaren waardoor ze de oplossing buiten zichzelf zoeken in plaats van in zichzelf, in de vorm van artsen, therapeuten, nieuwe relaties, ander werk, ander huis. Vaak gaat deze onvrede gepaard met een verdoving om niet te hoeven voelen in de vorm van alcohol, eten en/of drugs.

 

Liefdevol én effectief

De methode is uiterst effectief omdat die al aan het werk gaat vanaf de éérste zin die iemand zegt in het gesprek. Met als belangrijkste element: het bewust worden van de eigen verantwoordelijkheid. Alle gevoelens van schuld, boosheid, angst en verdriet worden aangestuurd door oude overtuigingen die niet waar zijn maar die wel als waarheid worden ervaren. Choose Again leert mensen om nieuwe keuzes te maken door hen hun dagelijkse huiswerk te leren. Mensen gaan in de eerste sessie al ervaren wat het met ze doet. Ze krijgen al heel snel het vertrouwen – vaak gepaard met tranen - dat geluk, rust en innerlijke vrede ook voor hen is weggelegd.

 

Nieuwsgierig?

Saskia is een ervaren coach en opleider. Ook is ze ervaringsdeskundige in het oplossen van haar eigen negatieve en onzinnige overtuigingen. Ze heeft het werk geleerd in 2011 van de founder van Choose Again, Diederik Wolsak, die nog steeds haar mentor is. Sindsdien werkt ze met cliënten, leiders, opleiders, coaches en therapeuten die deze aanpak niet meer kunnen missen in hun werk en leven. Haar boek: ‘Er gaat niets verkeerd’ maakt al in de titel duidelijk dat alles precies zo is zoals het gaat en dat je bij alles, maar dan ook bij alles andere keuzes hebt om te acteren en reageren op situaties in het leven, ook al lijkt dat in eerste instantie onmogelijk. ‘Er gaat niets verkeerd’ is in 2020 genomineerd als beste boek voor het vergroten van het zelfvertrouwen.

 

You must have been there. Je kunt nooit iemand verder helpen in zijn of haar groeiproces als je zelf dat pad niet hebt gelopen of durven lopen.

 

Je kunt een afspraak maken voor een zoomgesprek van een half uur om nader kennis te maken en te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Stuur daarvoor een mail naar: saskiateppema@gmail.com.

 

Opleiding CCAF

In het najaar verzorg ik samen met anderen weer de opleiding tot Certified Choose Again Facilitator. Houd mijn website in de gaten voor de data. Als je alvast meer wilt weten, kun je me uiteraard een mail sturen. Deze opleiding duurt een half jaar en coaches die aangesloten zijn bij de NOBCO krijgen hiervoor 57 PE punten. 

 

Choose Again International

Diederik Wolsak

Choose Again is opgericht en wordt geleid door de founder Diederik Wolsak. In El Cielo, Costa Rica, kan men intensieve workshops volgen, net als in het najaar in Frankrijk. Voor meer informatie over Choose Again zie: https://www.choose-again.com/

Diederik Wolsak is veelvuldig op youtube te vinden. Onder andere: https://www.youtube.com/watch?v=Hz1_7nJzDI4&t=133s. En met Gabor Maté:  https://www.youtube.com/watch?v=kBszXuRp7WE&t=1225s  

En dit is een interview met Rick Archer: https://www.youtube.com/watch?v=5wouV6QTEKU&t=3s