Soldaat maken

Gepubliceerd op 1 december 2021 om 20:44

Een soldaat doet wat er gezegd wordt. Die heuvel op? Hup gaan. Daar in de sloot liggen? Plat op de buik. Blik onduidelijk voedsel? Maak het soldaat. Niet nadenken, gewoon doen.  Het is zelfs de bedoeling om niet na te denken. Kijk ik, en vooral luister ik, als ik door de supermarkt loop, dan komen vergelijkbare boodschappen me ter oren. ‘Niet aankomen!’ ‘Doorlopen!’ ‘Handjes op de rug!’.

 

En intussen gooit moeder hamlappen, chips, cola en witte broodjes in het winkelwagentje. Dat moet allemaal ‘soldaat gemaakt’ worden. Dat wat er doorgaans in de kar terecht komt is slechts voor ongeveer 10% van de mensen het gevolg van een bewuste keuze. Zoals het bij moeder thuis was, zo doen wij het ook. Gewoontes die het bewustzijn verdoven. Verdoving die optreedt in de winkel als daar ongezond lekkers voor het grijpen ligt. Dan zijn weight watchers of de gedachte aan varkens die liggen te zieltogen in hun hokken naar een ander gedeelte van de hersenpan verhuisd. Dergelijke onwelgevallige gedachten moeten niet op het netvlies schuiven want die verstoren het moment van hemelse herkenning.

 

Eetpatronen zijn lastig te doorbreken. Ook andere, niet dienende maar o zo hardnekkige patronen als boos worden als je je zin niet krijgt of klagen als je denkt dat je te kort komt, zijn soldaat-makende elementen. We laten ze ongefilterd binnenkomen. Vraag je aan de coachee - die als hij bij je in de stoel is komen zitten al die hele stap genomen heeft - wat hij graag wil en dan komt er steevast een variatie op het thema ‘geluk’. Hij begint tegelijkertijd te beseffen dat hij zelf aan de bak moet. Hij weet dat een nieuwe auto, een nieuwe baan of een nieuwe vrouw het verschil niet gaan maken. En dan dus de volgende stap: hoe doorbreekt hij die ontelbare lastige en onaangename gevoelens? Hoe komt hij in de gezagvoerderspositie van zijn leven en hoe gaat hij bewuste keuzes maken op grond van wat hij echt belangrijk vindt?

 

De coach weet als het goed is dat gedragsverandering van binnenuit komt. Braaf luisteren naar wat de juffrouw zegt werkt niet. Cora die in de supermarkt vegetarische balletjes aanprijst bij de vleesafdeling wordt wel vriendelijk toegeknikt, maar toch gaan vervolgens de karbonaadjes weer in de kar.

 

Voedende voeding begint namelijk met besluiten dat je afscheid van het soldatenleven wilt nemen. Je kunt op een dag eens hele andere heerlijkheden uit dezelfde winkel kiezen. En je kunt op dezelfde manier besluiten om te stoppen met het herhalen van onzinnige overtuigingen die je over jezelf gecreëerd hebt. Geluk is dichterbij dan je denkt. Je bent al helemaal ok, alleen je soldaten-ego houdt je gevangen in een oud uniform. Je kunt kiezen om het uit te trekken. Of je nu voeding zoekt voor je lichaam, je geest of je ziel, je hebt altijd een keuze. Kies opnieuw, iedere dag weer, voor ware vrijheid en geluk. Dan kies je voor einde dienstplicht.

 

 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.